Blog Post TALLER MANCOMUNITAT

TALLER MANCOMUNITAT
març

23

2018

TALLER MANCOMUNITAT

El passat dimarts dia 20 de març els alumnes de 6è van gaudir d’un taller-experiment anomenat: LA TERRA ES FON

A la primera part del taller van parlar de: què és el clima, què és l’efecte hivernacle, què és el canvi climàtic,  la composició de l’atmosfera, el cicle del carboni, causes, conseqüències i solucions.

El clima és el conjunt de condicions atmosfèriques característiques d’una regió (temperatura, humitat, vent, precipitacions….) i influeixen en el clima l’altitud, la latitud i la distància als oceans.

L’efecte hivernacle és l’augment de diòxid de carboni a l’atmosfera, i per tant augmenta la temperatura (escalfament global del planeta). Aquest augment de la temperatura ho han pogut comprovar mitjançant un experiment.

El canvi climàtic és qualsevol canvi en el clima en el transcurs del temps i pot ser degut a: variabilitat natural  i activitats humanes.

També han observat unes gràfiques amb els components de l’atmosfera, els percentatges de gasos i les seves capes.

El cicle del carboni, ho han pogut veure mitjançant dos fotos comparatives, una el cicle que ha de fer el carboni sense cap alteració i una altra el cicle del carboni modificat per l’home amb la desforestació i la crema de combustibles fòssil.

LA TERRA ES FON (s’escalfa) a causa de les fàbriques, els incendis, els transports, la ramaderia intensa…. i les conseqüències són els desglaçaments dels pols, augment de l’aigua i inundacions.

L’experiment va consistir en :

-Ha pres la temperatura ambiental de l’ampolla (representant la terra)  18o

-A continuació ha posat l’ampolla amb el termòmetre dins i s’escalfa mitjançant una llum (representa el Sol). Passat cinc minuts es torna a prendre la temperatura i és de 22o. Per l’escalfament  de la bombeta (el Sol) la temperatura ha pujat 4o.

-Seguidament ha fet el mateix procés però posant CO2 (diòxid de carboni) dins de l’ampolla. S’ha aconseguit CO2 barrejant vinagre (àcid acètic) i bicarbonat sòdic. Ha deixat passar cinc minuts i ha pres la temperatura què era de 29o.

-Conclusió: el diòxid de carboni ha fet pujar molt la temperatura.

SOLUCIONS: Reduir l’ús del combustibles fòssils, fer servir energies renovables i evitar la  desforestació.

Els nens i nenes de sisè els ha agradat molt tot el taller, tant l’explicació com l’experiment i els ha servit per conscienciar-se de què s’ha de reciclar, contaminar menys, cuidar el bosc…en definitiva evitar que s’escalfi molt el planeta on viuen.

             
  1. Ester Anglada Castells Says:
    març 23, 2018 at 8:24 am

    Quin taller més interessant! I quins experiments tan clarificadors!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *